Ontwerpvisie Mecanoo / Haskoning

Voor de nieuwbouw van Eurojust tekent Mecanoo architecten uit Delft. Het 95 mensen sterke bureau is in 1984 opgericht. Het heeft architecten, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers in dienst. Goede communicatie, strakke planning, innovatie en het aansluiten bij de context en wensen van de opdrachtgever zijn de pijlers onder de werkwijze van het bureau.

De nieuwbouw van Eurojust ligt aan de Johan de Wittlaan. Deze brede laan naar Amerikaans voorbeeld, werd na de Tweede Wereldoorlog ontworpen door de vermaarde architect Willem Dudok als scheidslijn tussen stedelijke bebouwing aan de ene zijde van de weg en uitbundig groen aan de andere zijde.

Eurojust komt aan de “groene kant” te liggen en moet dus zorgvuldig ingepast worden op de locatie. Zo voegt het pand zich in de bebouwingsrichting van de oorspronkelijke gebouwen aan de kant van de Johan de Wittlaan. Aan deze zijde komt het hogere deel van het gebouw met twaalf verdiepingen. Een laagbouw steekt het bosrijke gebied in en sluit in schaal aan op de bebouwing die hier direct omheen ligt. Een publiek voorplein langs de Johan de Wittlaan verbindt de nieuwbouw met andere internationale organisaties in het World Forumgebied. De maatvoering van het pand is zo bescheiden mogelijk gehouden; iets dat het architectenbureau bereikt heeft door twee bouwlagen ondergronds te maken.

Gevels en interieur

Het gebouw zelf heeft een lichte gevel van composietelementen. Deze zijn afwisselend open en gesloten, waardoor een speelse, afwisselende gevel ontstaat. Glazen panelen hellen dan weer naar voren, dan weer naar achteren, of ze staan een slag naar links of rechts gekeerd. Zo worden lucht en omringend duinlandschap op verrassende manieren weerkaatst in de gevels.

Binnenin domineert een dubbelhoge lobby met verdiepingshoge ramen de ruimte. Hoe lager het gebouw, hoe meer pricacy het pand biedt. Een brede trap met uitzicht op de tuinen daalt af naar de ondergrondse verdiepingen.

Tuinen

De tuinen rondom de nieuwbouw zijn vormgegeven als een glooiend duinlandschap dat in vorm en begroeiing aansluit op de directe, groene omgeving van de wijk Zorgvliet. Ontwerp van de tuinen is zodanig dat de strenge beveiligingseisen voor Eurojust op een natuurlijke manier tot stand komt via ondermeer duinen en waterpartijen. Een parkeervoorziening onder de grond is bestemd voor medewerkers en bezoekers. Zo is er geen extra parkeerdruk in de wijk.

Duurzaam ontwerpen

De nieuwbouw Eurojust behaalt een BREEAM kwalificatie van 3 sterren (Very Good), met een score van 55,89%. Bekijk het overzicht van innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw.

Overig

  • Het brutovloeroppervlak bedraagt 18.515 m2 gemeten volgens de NEN 2580.
  • Het totale terreinoppervlak van de locatie bedraagt 1,2346 hectare.
  • Eurojust heeft een besloten karakter waardoor de gebouwen en terreinen niet kunnen worden gebruikt door de (lokale) gemeenschap